Chiar dacă în secolul XXI toți ne străduim să economisim cât mai mult timp, ajungând de cele mai multe ori să reducem timpul necesar mesei până la 15 minute ( și chiar mai puțin dacă ne hotărâm să mâncăm la un fast-food) există diferite contexte în care trebuie să știm cum să ne comportăm pentru a nu ajunge într-o situație stânjenitoare. Mesele formale sunt, spre exemplu, unul dintre acele ”teste de bune maniere” la care suntem supuși ocazional și pe care vrem să le trecem cu brio. Ei bine, dacă știm codul bunelor maniere, nu avem cum să dăm greși.
Cuțitele și furculițele
La o cină formală vei găsi mai multe tacâmuri aranjate lângă farfuria ta, nu te teme, acestea pot da bătăi de cap oricărei persoane care nu cunoaște regula simplă după care trebuie să le utilizeze: le vei folosi dinspre exterior spre interior pe măsură ce felurile de mâncare îți sunt aduse.
Șervețelul
Nu știi ce să faci cu șervețelul care stă de regulă pe farfuria ta? Ei bine pe acesta nu îl vei folosi ci îl vei pune în poala ta, pentru a-ți proteja hainele în cazul în care ai da pe jos. NU pune șervețelul în jurul gâtului, și nu îl mototoli. După ce s-a terminat masa, așeză-l lângă farfurie, în stânga, dar nu perfect împachetat.
Paharele, bolul pentru salată și farfuria pentru unt
Pentru a nu risca să bei din paharul altei persoane este important să știi că paharele tale vor fi mereu așezate în dreapta farfuriei tale. De asemenea dacă nu vrei să riști să mănânci din salata sau pâinea oaspetelui de lângă tine, trebuie să ai la cunoștință faptul că salata, coșul de pâine sau farfuria și cuțitul de unt personale vor fi în stânga farfuriei tale. Iar dacă nu știi cu ce pahar să bei vinul și cu ce pahar să bei apa : amintește-ți că cel mai rotund la gura este cel pentru vinul rosu, cel mai subțire este pentru vinul alb, iar cel mai încăpător este pentru apă. De asemenea nu uita să ții paharul de picior și să nu îl cuprinzi cu toată palma. (în felul acesta nici nu vei risca să bei un vin cald)
Cum stai la masă
Dacă nu există cartonașe care să iți indice locul, așteaptă până îți indică gazda unde să te așezi. După ce te-ai așezat, picioarele trebuie să le ții ferm pe podea, nu le îndoi sub scaun și nu le ține picior peste picior ( de asemenea nu te întinde pe sub masă, există riscul să lovești celelalte persoane prezente). Coatele trebuie sa le ții lângă corp. Ai grijă să nu te apleci peste farfurie când mănânci.
Când și cum se mănâncă
Cel mai important lucru este să nu începi un fel dacă nu a fost servită toată lumea și să aștepți să dea gazda startul mesei (în cazul în care ești în vizită). Dacă ai luat ceva ce nu poți înghiți ridică-te discret de la masă sau cere-ți scuze și îndepărtează-te pentru a te „elibera”. De asemenea NU pune ce ai scos din gură pe un șervețel lângă farfurie, unde toată lumea îl poate vedea. Iar dacă vrei să îți scoți ceva dintre dinți sau să îți sufli nasul du-te la toaletă. Nu uita să guști înainte să pui sare peste mâncare, altfel gazda se va simți jignită. Dacă este un platou comun nu mânca niciodată direct de pe el, pune-ți mai întâi în farfuria ta proprie.
Ce să nu faci
- Nu mușca din pâine sau din chiflă ci rupe bucățele mici. Iar dacă ai sandvișuri taie-le în farfurie înainte de a le mânca.
- Nu sufla în supă, așteaptă să se răcească.
- Nu anunța pe nimeni dacă nu îți place un fel de mâncare, lasă-l în farfurie și așteaptă-l pe următorul.
- Nu te ține după ceilalți oaspeți decât dacă aceștia te-au invitat.
- Nu te întinde să iei ceva de pe masă, roagă pe cineva care este mai aproape de acel obiect să ți-l ofere.
- Nu fuma la masă, decât dacă ai fost invitat de către gazdă.
- Nu te certa cu chelnerul.
- Nu ține tacâmurile în mână în timp ce bei.
- Nu mânca repede dar nici prea încet, încearcă să ții pasul cu restul oaspeților.
- Nu fotografia mâncarea, vei părea atât disperat cât și ciudat.
- Nu arata cu degetul și nici cu tacâmurile.
- Nu ridica tonul pentru a atrage atenția.
Cum să mănânci anumite tipuri de mâncare
Fructele se curăță și se taie în farfurie, acestea servindu-se întotdeauna cu cuțitul și furculița. Dacă acestea sunt deja porționate, va trebui să le tai în bucăți mai mici. De asemenea, căpșunele se consumă cu un tip de furculiță special, însă dacă gazda nu v-a pus-o la dispoziție ar fi nepoliticos să cereți.
Da, sparanghelul se mănâncă cu mâna, dar numai cel verde! În cazul în care ați primit sparanghel verde apucați fiecare lujer cu mâna și introduceți-l în sos. Mâncați-l încet, bucată cu bucată. Nu îl băgați pe tot de-odată în gură. Lăsați resturile tari în farfurie. Varietatea albă este mai groasă decât cea verde și se consumă numai cu furculița. Tăiați fiecare bucată cu ajutorul unui cuțit și apoi introduceți-o în sos cu ajutorul furculiței.
Cunoscutul fel de mâncare format din melci, numit escargot este mai ușor de consumat decât pare. Tot ce aveți nevoie este un clește special pentru acest tip de mâncare și o furculiță cu o formă deosebită, tot specială pentru această delicatesă. Prindeți melcul cu ajutorul cleștelui și serviți-l cu ajutorul furculiței speciale.
Anghinarea se servește tot cu mâna așa că este foarte important să aveți grijă să nu vă pătați. Veți rupe câte o frunză pe rând cu ajutorul degetelor, apoi o veți apuca precum o lingură și veți servi sosul, sugând și din frunză în timp ce mușcați ușor. Când veți ajunge la miez veți folosi un cuțit pentru a-l tăia ca pe friptură.
Desigur, nu are niciun rost să știți toate lucrurile de mai sus dacă nu vă comportați respectuos atât cu ceilalți oaspeți în timpul mesei cât și cu gazda. Așadar, la plecare nu uitați să complimentați mâncarea și să îi mulțumiți gazdei pentru ospitalitate.
Scrie un comentariu